+385 (0)1 6646 450

Kontaktirajte nas svakodnevno

Recikliranje

MISLIMO EKOLOŠKI, MISLIMO EKOHOLD!

Zaštita okoliša

Zaštita okoliša obuhvaća skup aktivnosti i mjera kojima je cilj sprječavanje onečišćenja i zagađenja okoliša. Onečišćenje je ponajprije rezultat različitih aktivnosti čovjeka. Problem zbrinjavanja otpada je jedan od većih problema suvremenog društva. Stoga se sve više pažnje posvećuju recikliranju. Recikliranje je proces obrade korištenih materijala u nove proizvode kako bi se spriječio gubitak korisnih materijala i sačuvao okoliš.

Kako biste stekli kvalitetniju sliku o značaju recikliranja metala za očuvanje prirode, u nastavku ćemo Vam navesti benefite koje osigurava proces recikliranja.

Recikliranje metala

Recikliranje metala je proces ponovnog korištenja metala u obliku novih proizvoda. Riječ je o višestruko korisnom procesu koji značajno doprinosi smanjenju količine krutog otpada, smanjenju emisije štetnih plinova, štedi veliku količinu energije i prirodne resurse te na taj način doprinosi očuvanju okoliša. Za recikliranje je potrebno znatno manje energije nego za proizvodnju novog, primarnog metala. Neki metali se mogu reciklirati i više puta, a da recikliranjem ne izgube svoja svojstva.

Najčešći metali koji se spominju kada je riječ o recikliranju su aluminij i čelik. Dakako, tu su i željezo, olovo, bakar i cink.


Uštede energije koje osigurava recikliranje pojedinih vrsta metala

Niže navodimo podatke o uštedama energije pri recikliranju pojedinog metala u odnosu na proizvodnju novog metala:

  • Recikliranjem aluminija se štedi 95% energije
  • Recikliranjem čelika i željeza se štedi 74% energije
  • Recikliranjem bakra se štedi 85% energije
  • Recikliranjem olova se štedi 65% energije
  • Recikliranjem cinka se štedi 60% energije

Ostale pozitivne strane recikliranja metala

je legura željeza. Ima veoma široku primjenu u proizvodnji, a njegova svojstva mogu varirati ovisno o sastavu. Kontinuirano se radi na poboljšavanju osnovnih svojstava kako bi se dobile nove vrste koje su lakše, čvršće, tanje. Recikliranjem čelika se štedi 74% energije.
  • Ušteda energije 75%
  • Smanjenje emisije štetnih plinova 86%
  • Smanjenje korištenja vode 40%
  • Smanjenje onečišćenja voda 76%

Ovo su uistinu impresivni podaci koji bi svakome trebali otvoriti oči i podići svijest o značaju i potrebi recikliranja i pravilnog gospodarenja otpadom.

Otkupljujemo i recikliramo Sekundarne sirovine

Prijavite se za primanje newslettera!